Friday, October 31, 2008

ΕΚΔΗΛΩΣΗ: Κοινωνική Οικολογία και Ελευθεριακός Κοινοτισμός

Το περιοδικό Ευτοπία σας προσκαλεί σε εκδήλωση-συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη στις 1/11/2008 και 8/11/2008 αντίστοιχα, με θέμα την Κοινωνική Οικολογία και τον Ελευθεριακό Κοινοτισμό. Προσκεκλημένοι ομιλητές οι Τζάνετ Μπιλ (Janet Biehl) από το Ινστιτούτο Κοινωνικής Οικολογίας του Βερμόντ των Η.Π.Α. και ο Άιρικ Άιγκλαντ (Eirik Eiglad) νορβηγός εκδότης του διεθνούς περιοδικού Communalism. Η Τζάνετ Μπιλ πρωτοστάτησε για δύο δεκαετίες περίπου στη διεθνή διάδοση των ιδεών της κοινωνικής οικολογίας και του πράσινου κινήματος των Η.Π.Α. δίπλα στον σύντροφό της Μάρεϊ Μπούκτσιν (Murray Bookchin). Ο Άιρικ Άιγκλαντ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σήμερα στη συγκρότηση ενός κομμουναλιστικού κινήματος. Ακολουθεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

Κοινωνική Οικολογία και Ελευθεριακός Κοινοτισμός
Αθήνα: 1/11/2008 Πολυτεχνείο, Αμφιθέατρο Τ Μαχ, ώρα: 18.00
Θεσσαλονίκη: 8/11/2008 Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ώρα: 18.00

1. Εισήγηση περιοδικού Ευτοπία
2. Eirik Eiglad: Γιατί η Κοινωνική Οικολογία;
3. Janet Biehl: Η Αστική Αποκέντρωση του Μπούκτσιν
4. Συζήτηση

Thursday, October 16, 2008

Cacophony of ocean noise killing whales


Underwater cacophony caused by commercial and military ships has become so intense that it is killing whales, according to scientists at the World Conservation Congress in Barcelona, Spain.
Read the whole article here...

Saturday, October 11, 2008

Bιντεοσκοπήθηκε το ψάρι που ζει στο πιο βαθύ σημείο του ωκεανού

Μια Αγγλοϊαπωνική ερευνητική ομάδα ανακάλυψε το ψάρι που ζει στα πιο βαθιά σημεία του ωκεανού, σε βάθος 7.7km (4,8 μίλια), στην τάφρο μεταξύ Ιαπωνίας και Ειρηνικού - και κατάφερε να το βιντεοσκοπήσει.
Ο καθηγητής Monty Priede, του Πανεπιστημίου του Aberdeen ανέφερε ότι το ψάρι αυτό ονομάζεται «Pseudoliparis Αmblystomopsis» και φτάνει μέχρι 30 πόντους μήκος (12 in). Κανένας δεν έχει φτάσει μέχρι στιγμής σε τέτοιο βάθος και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν ψάρια και σε ακόμη πιο βαθιά σημεία του ωκεανού. Ζουν σε αγέλες και κινούνται περίπου όπως οι γαρίδες.

Το μέχρι στιγμής ρεκόρ ανήκε στο ψάρι «Galatheae Abyssobrotula» το οποίο βιντεοσκοπήθηκε στην τάφρο του Puerto Rico και σε βάθος περίπου 8km (5 μίλια) το 1970, αλλά ήταν νεκρό!