Wednesday, January 9, 2008

Παραγωγισμός, προμηθεϊσμός, βιομηχανισμός και η αξία της φύσης στον Μαρξ

(Με αφορμή το βιβλίο του P. Burkett “Marx and Nature")

του Οικο-θεωρητικού.

Δημοσιεύτηκε στο έντυπο της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης «Εν Οίκω», φύλλο 62, Σεπτέμβριος 2005, σελ. 13-14. Διαβάστε το κείμενο...

5 comments:

Anonymous said...

Αυτός ο Μάρξ... Μια ζωή ταλαιπωρία. Όταν από τη μία λέει, «Πρέπει να μάθουν να δρουν ως κέντρα οργάνωσης της εργατικής τάξης για το ευρύτερο συμφέρον της συνολικής της απελευθέρωσης. Πρέπει να βοηθούν κάθε κοινωνικό και πολιτικό κίνημα προς αυτή την κατεύθυνση» και από την άλλη να είναι φανατικός αντισιμίτης, μόνο ηλίθιο μπορώ να τον χαρακτηρίσω, επιεικώς...

Iosif Botetzagias said...

(Σχετικά με τα περί 'ηλιθιότητας')...

Εξέστω ασχημονείν (αν και οι όποιοι 'χαρακτηρισμοί' πρέπει να τεκμηριώνονται...)

Anonymous said...

Απλά είναι τα πράγματα νομίζω, μιλάνε από μόνα τους... Να αναφέρεται κάποιος υπέρ της συνολικής κιόλας απελευθέρωσης και από την άλλη να γράφει το "εβραικό ζήτημα" (δεν το έχω διαβάσει είναι η αλήθεια, αλλά δε βλέπω και το λόγο για να το κάνω) και να θεωρεί τη σημιτική φυλή μιάσματα, είναι νομίζω άξιο τεκμήριο... (όχι;) Είναι σαν να μιλάει κάποιος για τα δικαιώματα των ζώων και να δέρνει τη γυναικά του. Αστεία πράματα...! :)

Iosif Botetzagias said...

Να προτείνω τότε, ως μια πρώτη εισαγωγή, το εξής link

http://en.wikipedia.org/wiki/On_the_Jewish_Question

Anonymous said...

Εδώ είχε πει ο Μαρξ το περιβόητο "Ποιά είναι η κοσμική βάση του Ιουδαϊσμού; Η πρακτική αναγκή,το συμφέρον. Ποιά είναι η θρησκεία του Εβραίου στον κόσμο τούτο; Η αρπαχτή (huckster=ενοχλητικός ή επιθετικός μικρέμπορας) Ποιός είναι ο Θεός του στον κόσμο τούτο; Το χρήμα.

Σίγουρα, όταν η βάσεις είναι τέτοιες, η συνέχεια δεν είναι ιδιαίτερα αντικειμενική... Αν υπήρχε μια υπογραφή της ΚΚΚ από κάτω ή της Χρυσής Αυγής, δε θα ήταν πολύ περίεργο. Αλλά, όταν υπογράφει κάποιος που μιλάει για ολική ελευθερία, ε... είναι κάπως περίεργο...

Τώρα, όσοι συμπεραίνουν από τα λεγόμενα τους πως ο Μαρξ στην ουσία καταδίκαζε απά τον Ιουδαϊσμό και όχι την εβραϊκή φυλή, ας έχει. Απλώς αδυνατώ να κατανοήσω αυτό τον τρόπο σκέψης.

Επίσης, "δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιός είσαι", λέει η λαϊκή σοφία. Και αυτά τα έλεγε ο φίλος του Μαρξ, ο Ένγκελς:
"Ο Γκοντισάρ γίνεται όλο και πιο διασκεδαστικός. Τα 30 τυπωμένα αντίτυπα προς το παρόν δεν είναι κίνδυνος και μιας και υποτίθεται πως θα κυκλοφορήσουν ταυτόγχρονα σε 4 γλώσσες θα πάρει μια αιωνιώτητα. Σαν εβραίος που είναι, δεν μπορεί να σταματήσει να λέει ψέμματα και του άξιζε που κάηκαν τα δάχτυλά του με τον Μπισκάμπ"

http://www.marxists.org/archive/marx/works/1864/letters/

Ά πα πα πα...!!!